Common Interview Questions

Interview

Many questions are asked during an interview which puzzles you and stresses you. An interview seems to be a nightmare for many of us and we all want to put our best foot forward and have “The Impression” on the recruiter, but the problem is how to answer those tricky and troubling questions. We have managed to jot down some of the commonly asked questions and the best possible manner in which it can be answered.

Question 1. Tell me something about yourself?
Answer: This is most often asked a question in interviews. You must have a brief summary prepared in your mind. You should only speak about work and related information such as things you have done and the jobs you have held that relate to the position you are interviewing for unless asked otherwise. Remember to start with the item farthest back and work up to the present. Ensure that it does not sound rehearsed.

Question 2. Why did you leave your last job?
Answer: Irrespective of the conditions you have faced stay positive earlier, try not to discuss the problem with management and avoid speaking bad words about supervisors, co-workers or about the organization. This will bring a bad image and name to you. You must give a positive reason such as looking better opportunity to learn and explore and to grow ahead.

Question 3. Share your experience in this field.
Answer: You should share your experience and specifications relating to the position you are applying for. If you do not have any experience, then try getting as close as you can.

Question 4. What do you know about this organization?

Answer: This question requires some research to find out what work do the company perform, what they have been doing and what they plan for the future, what are the current issues and who are the major competitors?

Question 5. Why do you want to work for this organization?

Answer: You must answer this question sincerely and wisely as any recruiter could sense your intention. This may take some thought and certainly, should support the organizations objective.

Question 6. What is your salary expectation?

Answer: This seems to be a very critical and decider question in the whole game. You may probably lose if you answer first. So, it is better not to answer it. Instead, you may say, “That’s a tough question” or “Salary is negotiable”.

Question 7. Are you a Team Leader?
Answer: Your answer should always be positive and ready with examples. You should exemplify yourself as a good performer for the team rather than proving yourself as a better performer or leader. Note you must Do not boast about yourself, just say it in a matter-of-fact tone.

Question 8. How long do you plan to work for us if hired?
Answer: You must emphasize your long-term goal to be in the system and express your interest to work as long as both the parties derive the desired output.

Question 10. Explain how you would be an asset to this organization?

Answer: You should highlight your positives and display what you add to the organization. Emphasize on your best relating to the position.

Question 11. Why should we hire you?

Answer: Do not compare yourself with others rather focus on what asset you bring to meet the organization future goals.

Question 12. What is your strength?

Answer: You can use numerous adjectives to exaggerate your strength but it is necessary to give a few good examples along with such as your ability to prioritize, your problem-solving skills, your ability to work under pressure, your leadership skills, your positive attitude etc.

Question 13. Which is your dream job?
Answer: Never answer your question with specifications as both negative or positive aspects may hit you. So it is suggested to answer the question in a generic manner such as “A job where I love the work, like the people, can contribute towards the success of the organization.

Question 14. What is more important to you: the money or the work?

Answer: Money is always important, but the work is the most important. There is no better answer.

Question 15. Any problem you faced with your boss?

Answer: This question is the biggest trap of all. This question is asked to test whether you will speak ill of your boss or not. If you fall for it and tell about a problem with a former boss, you may well below the interview right there. Stay positive and develop a poor memory about any trouble.

Question 16. Can you work under pressure?

Answer: You must say that you can survive and handle pressure well by giving suitable examples relating to the profile you have applied for.

 

For more updates or resources contact us at info@vskills.in

For Government certification, visit www.vskills.in and register for a certification exam

Follow us on facebook visit https://www.facebook.com/vskills.in

Click here for government certifications

22 Comments. Leave new

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

COOPWB Gr III Asst Exam Result 2013
COOPWB Junior Assistant Exam Result 2013

Get industry recognized certification – Contact us

Categories

Menu