Sample Questions
 

 

Q.1 A process of magnifying a signal's magnitude without adding additional noise to it is called?

A. Amplification
B. Attenuation
C. Pre-emphasis
D. De-emphasis


Q.2 The energy required to amplify a signal comes from?

A. Passive components
B. rating DC Power supply
C. Active components
D. None of the above


Q.3 For a voltage amplifier, gain is defined as the ratio of

A. Output voltage / Input current
B. Output voltage / Input voltage
C. Output current / Input voltage
D. Input voltage / Output voltage


Q.4 An Ideal amplifier will have which on these properties

A. Very low Ri and Very low Ro
B. Very low Ri and Very high Ro
C. Very high Ri and Very low Ro
D. Very high Ri and Very high Ro


Q.5 Conversion efficiency is the ratio of

A. DC power consumed by the active element  / Signal power delivered to the load
B. Signal power delivered to the load / input signal voltage
C. Signal power delivered to the load / Output signal voltage
D. Signal power delivered to the load / DC power consumed by the active element


Q.6 Signal to Noise ratio is the ratio of

A. Signal voltage / noise voltage
B. Signal current / noise current
C. Signal power / noise power
D. None of the above


Q.7 Noise figure is the ratio of

A. SNR at Input / SNR at output
B. SNR at output / SNR at input
C. SNR at output / noise voltage
D. SNR at output / input resistance


Q.8 In a voltage amplifier the gain is dependent on

A. Input voltage and applied DC voltage
B. output resistance and input resistance
C. external load resistance and output resistance
D. None of the above


Q.9 In a trans-resistance amplifier, output voltage is proportional to

A. input resistance
B. output current
C. output resistance
D. input current


Q.10 In a trans-conductance ampllifier, output current is proportional to

A. output resistance
B. Input voltage
C. output voltage
D. input resistance


Answers : 1-A, 2-B, 3-B, 4-C, 5-D, 6-C, 7-A, 8-C, 9-C, 10-B

More Practice Test at:

https://www.vskills.in/practice/quiz/Electronic-Design-Associate


Email : info@docircuits.com
Phone : 080-26422598

Apply for Certification

https://www.vskills.in/certification/Certified-Electronics-Design-Associate